mandag 14. november 2011

Gaupe 1 og 2 fra Svartskog

Mine første gaupebilder fikk jeg for noen år siden på Svartskog. Datoen var 22 august. Den morgenen var jeg ute og kikket etter rådyr og møtte gaupa akkurat i det sola var i ferd med å stå opp. Kom kjørene langs en åker og gaupe løp over og satte seg på den andre siden. Der satt den og så på meg i  5 minutter .. 
før den reiste seg opp og markerte området. Hvis dere ser godt etter ser dere pissestrålen og avstanden til haleroten forteller at dette er en hangaupe.
 Ruslet så litt bortover før den satte kursen mot skogen...
I det den var på vei inn i skogen plystret jeg på den og gaupa kikket på meg noen sekunder før den forsvant. Årsaken til at den satt så lenge skulle vise seg at den hadde tatt et rådyr som bare lå 7-8 meter fra veien. Sjansen for at den kom tilbake neste natt var stor. Problemet var at jeg skulle på ei ukes rypejakt nord i Sverige og skulle dra den ettermiddagen. Undersøkte om det var muligheter for å utsette dette, men det gikk ikke. Vi var en gjeng som dro sammen. Så da ringte jeg Baard Næss og lurte på om han ville prøve seg, og det gjore han. Men gaupa kom ikke tilbake, dessverre. 
Den 15 april året etter fikk jeg en telefon fra noen venner som bor 3km unna meg som kunne fortelle at for 10 minutter siden satt gaupa utenfor kaninburet deres. Jeg var klar for å dra på tiurleik, men kastet meg i bilen og dro opp for å lete etter den. Tiurleiken ble utsatt en dag. Jeg lette i 2 timer til det ble mørkt men fant ikke gaupa. Stod opp når det lysnet av dag dagen etter og lette i nye 3 timer, men fant den ikke. Så jeg gav opp. Broren min trengte hjelp med gravemaskinen ved låven så jeg hjalp han noen timer. Midt på dagen tok vi en pause og jeg gikk hjem for å spise litt. Fikk en telefon med en gang jeg kom inn døra om at gaupe nå var utenfor låven og prøvde seg på hans frittgående høner. Jeg kastet meg i bilen og kjørte 200 meter bort dit (må bruke bilen da den fungerer som "kamuflasje") og fikk øye på den rett bak hundegården. Hundene sto og bjeffet som besatt på gaupa som så ut som den ikke brydde seg i det hele tatt ...
men den ruslet bare sakte videre......
 og forsvant bak låven...
så jeg løp rundt og fikk den fra andre siden før den forsvant opp lia og ble borte. Dette var en ung gaupe som akurat har blitt forlatt av moren. Det er typisk at slike gauper prøver seg på kaniner, høner ol. De skal jo lære seg å jakte på egen hånd.....
Mitt første møte med gaupe varte kun 3-4 sek der den krysset veien en natt foran bilen, for 10-12 år siden. Jeg var på hjem fra rypejakt i Sverige. Et kort møte, men vil aldri glemme det. Det var stort. Fikk ingen bilder, men fikk sønnen min til å tegne dette møtet for meg. Bruker tegningen i foredrag om mitt første gaupemøte.....

10 kommentarer:

 1. Interessant historie du forteller her, og mange fine dokumentarbilder av gaupa. Moro å ha den i nærområdet.

  Må også si at den tegningen er skikkelig bra! Sønnen din har utvilsomt et talent for slike motiver. Blikket, og ikke minst kroppsholdningen ser ekte ut, og ikke stivt og unaturlig (type dårlig utstoppet dyr).

  SvarSlett
 2. Fenomenalt mange og fine gaupebilder du har Torbjørn! Pluss alle de andre da...) Slike bilder vi amatører bare kan drømme om....
  Hyggelig å møte deg i går også, ja, vi får holde kontakten, og du får stikke innom for en kaffekopp og en prat neste gang du er i distriktet!
  Og bare si fra hvis det er noe jeg kan gjøre for deg i noen av dine mange spennende prosjekter her i området.

  Hilsen Hans Kristian

  SvarSlett
 3. interessant å høre om dine møter med gaupa, fantastisk dyr, mange flotte bilder også

  SvarSlett
 4. Hej!
  Underbara bilder på detta fantastiska djur. Härlig att få ta del av dina bilder och din fina text om mötena.
  Må väl
  /Ingemar

  SvarSlett
 5. Spennende å lese om gaupemøtene dine og selvfølgelig serverer du også bra bilder. Må si at din sønn er en kunstner.Veldig bra tegning av gaupe.

  SvarSlett
 6. Det er da veldig gode bilder dette Torbjørn - særlig de oppe i ospelia. Men jeg ville kanskje mørknet dem litt.

  Øystein S

  SvarSlett
 7. Du er kjempeheldig da som har fått så mange møter. Spennende lesing og flotte bilder fra møtene. Det første sier mye synes jeg. Så fin den var der i skogkanten. Tegningen var knall!!!

  SvarSlett
 8. Sett i lys av motivet blir dette en flott serie. Fin historie. Tegningen var glimrende og avspeiler opplevelsen slik jeg forestiller meg at den må være. Full fokus på gaupa i helspenn og diffuse omgivelser. Lekkert!

  SvarSlett
 9. Jeg sier det igjen - opplevelsen med slike besøk, helt enorme!!!!!!!!

  Hyggelig at du, Baard og Guttorm har en så god kontakt og tone med både de som jobber med disse dyra til vanlig og med et kontaktnett blant bønder etc.

  SvarSlett
 10. Takk for alle hyggelige kommentarer. Nå har jeg dessverre ikke flere gaupebilder å vise, men håper å få sett den i løpet av vinteren... jobber mot det målet :)

  SvarSlett